引用本文: 黄红敏, 贺庆国, 蔺洪振, 王文龙, 翟锦, 杨俊林, 彭权刚, 朱道本, 白凤莲. 有机半导体光伏打电池——共轭聚合物及其与C60的复合体系[J]. 物理, 2003, 32(01).
Citation: ORGANIC SEMICONDUCTORS PHOTOVOTAIC CELLS——POLYMER/C60 COMPOSITES[J]. PHYSICS, 2003, 32(01).

有机半导体光伏打电池——共轭聚合物及其与C60的复合体系

• 摘要: 近年来,有机半导体太阳能电池引起了科学工作者的极大兴趣,共轭聚合物/C60复合体系在光伏打电池中的应用更是成为其中一个新的研究热点.文中介绍了有机半导体太阳能电池研究的背景、进展情况及存在的问题,并从材料合成、器件研究、机理探讨、薄膜制备等几个方面总结了文章作者在这一领域的研究工作进展.

Abstract: Thin film photovoltaic solar cells using organic semiconductors as active layers have attracted much interest in the last several years. Application of conjugated polymer/C60 composites in such devices has become a very active research area. The backgrounds and progresses of the solar cells are introduced. Recent works in our lab are reviewed from the following aspects: Synthesis of semiconductors, study on photovoltaic cells, investigation of mechanism and fabrication of thin films.